MENU
Головна » 2017 » Октябрь » 6 » Джуринський водоспад і Червоногородський замок
21:56
Джуринський водоспад і Червоногородський замок

Фото Оксаны Арманаш.

Фото Оксаны Арманаш.

Джуринський водоспад і замок Червоногород

Джуринський водоспад і замок ЧервоногородДжуринський водоспад і замок ЧервоногородДжуринський водоспад і замок ЧервоногородДжуринський водоспад і замок ЧервоногородДжуринський водоспад і замок ЧервоногородДжуринський водоспад і замок ЧервоногородДжуринський водоспад і замок Червоногород

Джуринський водоспад і замок Червоногород

Фото Оксаны Арманаш.

Є в Західній Україні один дуже цікавий водоспад - найбільший рівнинний  ,  «Джуринський».

Знаходиться водоспад на річці Джурин (звідси і його назва ) недалеко від села Нирків (с. Нирків, Заліщицький р- н, Тернопільська обл.).Перше, що звертає на себе увагу по дорозі до водоспаду, на чому зупиняється і довго не може відірватися погляд - дві самотні башточки.

Це залишки колишньої розкоші палацу Понінських.
Було колись на цьому місці місто Червоноград або Червоногород ( польська назва Czerwonogrod ). Назва пов'язана з червоним ( укр. червоний ) кольором землі в цій місцевості. Був тут і оборонний замок. Історія його подібна багатьом іншим замкам - нападу, облоги, захвати, руйнування, зміни власників, відновлення... Коли життя стала поспокойней і в замку, як в оборонній споруді, більше не було потреби, новий власник цих земель князь Кароль Понінський звів у 1820 р. на місці напівзруйнованого замку розкішний палац, а навколо розбив великий красивий парк. І була у сім'ї Понінських така собі мила літня резиденція поки I, а потім і II Світові війни не внесли свої корективи в життя в цілому, і в долю замку зокрема - палац занепав, а містечко взагалі припинив своє існування, немає більше на карті такого населеного пункту.Дві башточки нагадують про палац Понінських, а руїни домініканського костелу - про місто Червоноград..

Здалеку палацові башточки виглядають дуже красиво і, навіть, романтично, а ось близько до них краще не підходити. Тут панують повна розруха...Поруч Домініканський костел Вознесіння Діви Марії ( XVII ст.) Зараз теж у вкрай жалюгідному стані...

Ще одним нагадуванням про князів Понінських є їх родинна усипальниця, розташована на сусідньому пагорбі. Але вона являє собою зовсім вже сумне видовище.До наших днів, мабуть, найкращим чином зберігся саме водоспад. Я не випадково вжила слово « зберігся », адже Джуринський водоспад - це творіння рук людини і є у нього своя історія, тісно пов'язана з історією замку.Коли в 1672 році величезна турецька армія, на чолі з султаном Магометом ІV рушила на Поділля, один із загонів був відправлений на Червоногород. У ті часи тут був добре укріплений замок, він стояв на пагорбі, оточеному річкою Джурин. Кілька днів турки штурмували замок, але взяти його не могли. Перемогла турецька хитрість - турки підірвали скелю на правому березі Джурина і направили річку у нове русло, а самі без праці підібралися до замку через сухий рів. Через багато років, коли на місці замку вже виник палац Понінських, архітектор, що займався плануванням палацового парку, повторив цей фокус із зміною русла річки і прикрасив парк 16 - тиметровим водоспадом.
 

Переглядів: 445 | Додав: armanashoks4 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar